Doplňky stravy 3. část-co konkrétně pro koho
Běžná populace:
Vitamíny-v zimním období kdy vázne jejich doplňování z běžné stravy a řádí tady i spousta viróz bych vyjma vit. C a vit. D (nedostatek slunečního záření) doporučil než samostatnou konzumaci nějaký multivitamín, ale zase pozor na výběr, vitamíny rozpustné v tucích se špatně míchají dohromady s těmi rozpustnými ve vodě, takže ideál je jeden preparát s klasickými vitamíny a jeden s těmi rozpustnými v tucích.
Minerály-obecně konzumujeme moc NaCl (kuchyňská sůl), ale některé minerály nám chybí. Nejčastěji je v doplňcích stravy hořčík a vápník. Hořčík navíc v mnoha formách s rozdílnou rychlostí a formou vstřebávání, takže v to mají všichni zmatek. Jedna forma je doporučována na regeneraci, jedna na spaní, další na zvýšení energie organismu, ale hořčík je jen jeden. Existují ale i preparáty které obsahují celý komplex minerálů a doplníte jimi všechny a těch co by byl nadbytek, ty skončí ve vaší toaletě. Pokud už některý brát zvlášť, tak ten Hořčík, tedy u jinak zdravých lidí. Ti co řeší POTS nebo další nemoci spojené s poruchami autonomního nervového systému, potřebují jiný poměr minerálů. Nebudu to rozepisovat, najděte si produkt Vitassium a tam se to vše dočtete.
Tuky-preference rostlinných před živočišnými platí jednoznačně. Když živočišné, tak ryby díky obsahu omega 3 mastných kyselin. Ty rostlinné pokud možno za studena lisované a tepelně neupravovat, protože když přesmažíte jakýkoliv tuk, je to špatně a tady se třeba ty nejzdravější, jako je olivový a další, ke smažení nehodí vůbec. Celkově ale tlačit na snížení podílu tuků ve stravě a nedejte na keto diety a to co tvrdí. Z doplňků stravy maximálně ty s obsahem omega 3 mastných kyselin. (omega 3, 6, 9 a jejich preferencemi se nezabývejte, to jde mimo vás).
Bílkoviny-preferovat bílé maso s nižším obsahem živočišných tuků, ryby a mořské plody(pokud nemáte alergii a máte možnost kupovat je čerstvé, nezamražené) a nezapomínat ani na rostlinné zdroje bílkovin, i když nemají komplexní obsah aminokyselin a jsou často pro mnohé i hůře stravitelné. Doplňky stravy pro běžnou populaci většinou nejsou potřeba. A soja není samospasitelná a nějak zázračná, jak mnohé doplňky stravy, jejichž je výchozím zdrojem, tvrdí, ale ani ji nemusíte zatracovat.
Cukry-celkově se snažit o snížení příjmu jednoduchých cukrů, které jsou obsaženy ve všemožných sladkostech, ale také nápojích a to především oblíbených energydrincích a nápojích kolového typu, ale i dalších slazených nápojích. A ty slazené umělými sladidly nejsou o nic lepší, spáše naopak, pokud jich konzumujete větší množství. Ale pozor i na různé džusy a další „zdravé“ nápoje, kde je nízký obsah ovoce a jde jen o více či méně doslazenou ovocnou šťávu. A naopak snažit se do stravy zařadit více potravin se složitějšími cukry (nižší glykemický index), ale zase pozor na načasování. Tyto potraviny (vesměs přílohy jídel, těstoviny, rýže, brambory atd.)by měly převažovat v první části dne, dokud jsme aktivní a máme vyšší energetickou spotřebu a šanci energii v nich obsaženou spotřebovat. Navečer už by měla převažovat bílkovina a zelenina.
Další doplňky stravy:
Kolagen a kolagenové produkty s obsahem glukosaminu, chondroitinu a MSM. Pro všechny v nižších dávkách preventivně, pro ty s poškozenými chrupavkami kloubů a problémy se šlachami a vazy obecně ve zvýšené míře. Tady záleží opravdu na gramáži těchto látek a ne na tom které vidíte nejčastěji v TV reklamách.
A chci přejít na sportovce, ale už je to zase tak dlouhé, že nemá smysl pokračovat a nechám to na další článek, takže o doplňcích stravy bude i díl číslo 4. Opět zveřejním na blogu triatletshopu.